Mindre stress genom att sluta röka?

Others

Många av oss känner förmodligen igen påståendet att de människor som röker gör det för att kunna lugna ner sig eller iallafall för att minska stressen i vardagen. (Såklart gäller även detta snusare). Faktum är att en studie som genomfördes under 2010 av Barts och The London School of Medicine and Dentistry visar att man istället borde sluta röka helt och håller om man vill minska stressen helt och hållet. Denna studie genomfördes på cirka 460 st rökare som hade lagts in på sjukhus på grund av hjärtproblem där mannen bakom studien var Peter Hajek som menar att rökare egentligen ser cigaretter som ett sätt att hantera stressen i vardagen. Detta är även någon som kan kunna bekräfta i sin studie som visade att 85% av rökarna trodde mer eller mindre att deras rökning hjälper dem hantera stress. Efter ett år då rökarna hade lagts in på sjukhus så gjorde man en uppföljning där det visade sig att 41% av rökarna hade slutat helt och hållet med att röka. Det intressanta med dessa personer var att det visade sig att den allmänna stressnivån hade sjunkit med hela 20% medans stressnivån hos de som fortsatte att röka hade ingen skillnad alls.

Trots att det är relativt vanligt att tidigare rökare återgår till rökning så är det mest troligt att man går tillbaka under perioder av ökad stress, som exempelvis ekonomiskt ansträngda situationer, jobb och liknande. Forskaren Peter Hajek menar dock att en av anledningarna till att de flesta rökarna ser cigaretter som en stress lindrare är på grund utav att rökare som är beroende blir irriterade och upplever olika former av abstinensbesvär när de går utan cigaretter under en längre period. När man sedan väljer att röka igen så kan det upplevas som en lättnad fast att det egentligen bara bidrar till en ökad stressnivå i kroppen, och slutsatsen med studien är att rökning faktiskt bidrar till kronisk stress.

Enligt forskaren Hajek så går rökare igenom en ny period av stress varje gång man väljer att röka en ny cigarett, det betyder alltså att om man röker 20 cigaretter om dagen så utsätter man helt enkelt kroppen för 20 former av stress varje dag. Vill man minska stressnivån i kroppen så bör man helt enkelt bara sluta röka och man får helt enkelt kämpa sig igenom de första abstinensbesvären.

En annan sak som kan orsaka stress är när man ska hålla en fest eller event, speciellt om du håller på att sluta röka och vill ge din kropp chansen att vila så är det alltid lättast att beställa catering Stockholm direkt till festen. Du kan lätt och smidigt beställa catering direkt hos Gamore.se

Leave a Reply

Comment
Name*
Mail*
Website*