Allt om helljus och halvvljus

 

Generellt sett är du som förare färdas runt i sin bil utan att vara uppmärksam på bilens halvljus och Helljus förrän de slocknar helt. Ditt fordons halvljus och helljus finns för din och dina medpassagerares säkerhet när ni är ute och åker på kvällen eller vid skymning. Är det så att ett fel uppstår på dina lampor är det en självklar process att köpa nya fungerande hel och halvljus. På dagens marknad finns det gott om alternativ till en uppgradering. Om det skulle vara så att du skulle endast byta från en gammal halogen till en nyare halogen, så skulle detta innebära ca 30 procent förstärkt ljus i mörkret.

Om du vill så kan du byta från den traditionella halogenlampan till Xenon eller Led. De har dock både fördelar och nackdelar. När det kommer till Xenon, så är nackdelen att den inte förbrukas lika långsamt som varken halogenlampan eller Led. Xenonlampan kan dessutom ta en liten stund att antändas. Fördelen med Xenon är dock ett skarpt och klarvitt ljus som lyser upp vägen på ett fantastiskt vis. När det kommer till LED så är fördelen den otroliga livslängden. På grund utav att dioder i LED belysning inte blir lika varma som halogen och xenon och det ger dessa lampor förvånansvärt längre livslängd.

Vad är Xenonljus?

När Xenonljuset togs fram var målet att skapa ett kraftfullt ljus med kortast möjliga antändning. Xenonljus har sitt namn från ädelgasen Xenon som fyller urladdningsröret där ljuskällan i Xenonljus kommer ifrån. Gasen Xenon används för att skapa en stor mängd ljus med anmärkningsvärd uppvärmningstid för antändningen. Xenonljus är inte drivna av bilbatterier som andra lampor. För att Xenon ska fungera, så behöver de en elektronisk drift i form utav en ballast som reglerar strömförsörjningen och tändare för att antända urladdningen som skapar ljuset ur Xenonlampan.

På grund utav Xenonljusets kraftiga ljusstyrka behöver halvljuset vara höjdjusterat för att inte blända bilister som du möter i motsatt riktning. När det är dags att konvertera dina halogenlampor till Xenonljus behöver du se över vilken lamptyp ditt fordon har för att konverteringen skall ge bästa effekt och resultat.

Vad är LEDljus?

LED lampor har blivit allt populärare och är ett alternativ till Xenonlampor och tidigare nämnda Halogenlampor. LED ger ett mycket starkare ljus än vanliga glödlampor och är konstruerade att enkelt bytas med sin intelligenta konstruktion. Det är som är bra med LED är att de har en mycket lång förbrukningstid som skiljer sig stort mot andra ljus som är på marknaden. Vad som är avgörande för hur länge lampan håller är volymen värme som den utsätts för. LED ljus reduceras i värme mycket snabbare och det är viktigt att lampan är monterad rätt och att lamptypen stämmer överens med fordonet för att förlänga livet på din LED lampa.

LED lampor är designade för att hålla länge och för att samtidigt leverera bästa ljuset som är möjligt. Det viktigaste bakom förbrukningstiden är Dioden i LED lampan som är designad att minska sin strömförsörjning. LED lampor drar mycket mindre ström jämfört med den traditionella glödlampan och har en märkbart snabbare antändningsfrekvens gentemot glödlampan. Den funktionen utmärker sig verkligen till sin fördel om du använder LED lampor till bilens bromsljus, då det hjälper dina medtrafikanter kring hur snabbt ditt bromsljus antänds.

Halogenljus bil

Halogenlampor innehåller gasen Halogen som gett lampan sitt namn. Halogen skapar en hög temperatur vid antändning och som skapar ett mycket starkare, klarare ljus och en längre livslängd jämfört med en glödlampa. Halogenlampan är energisnål och har en mycket lägre strömförbrukning än en gammaldags glödlampa.

Gasen Halogen skapar ett klart, varmt, vitt ljus med sin snabba antändning. Halogenlampan är ett bra alternativ om behovet är att få liknande färgeffekt av ett Xenonljus. För att få ut mesta och bästa möjliga mängd av ljus från en halogenlampa, så har tyngden lagts på att få själva glödtråden i lampan i rätt position. Positioneringen av glödtråden som är i lampan är den viktigaste parametern för att få ett jämnt och bra ljusflöde på vägen. Med rätt positionering så slipper det resultera i ett försämrat ljusflöde och sämre sikt av väg och medtrafikanter.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.